Читај ми!

Откривена гробница Нефертити?

Британски археолог Николас Ривс тврди да је након 3.300 година мистерије коначно одгонетнуо тајну гробнице Нефертити, најгламурозније египатске владарке.

Откривена гробница Нефертити? Откривена гробница Нефертити?

Последњих неколико деценија, гроб супруге фараона Ехнатона био је предмет најразличитијих шпекулација и претпоставки. Тражена је у готово свим деловима Египта, па чек и ван садашњих граница те земље, преноси Танјуг.

Овог пута, међутим, британски египтолог је готово сигуран да је пронашао изгубљену гробницу у просторијама скривеним унутар гробнице фараона Тутанкамона, Ехнатоновог сина, која се налази у Долини краљева.

Ривс је скенирао зидове Тутанкамонове гробнице високом резолуцијом и открио читав низ линеарних пукотина испод слојева боја које је украшавају. До закључка је дошао и на основу разних бизарности које су одувек интригирале стручњаке и које би могле да поткрепе хипотезу о постојању двоја сакривених врата која воде до тајних ходника и одаја.

Уколико се испостави да је Ривсова претпоставка тачна, то би несумњиво било једно од највећих археолошких открића, посебно због ризнице с којом је чувена краљица највероватније била покопана.

„Ако грешим, онда ником ништа, али ако сам у праву, онда је то највеће откриће у историји“, рекао је британски египтолог који ради на Универзитету у Аризони и који се прославио радом на „Краљевском пројекту гробница Амарне“ у оквиру којег је 2000. године пронашао нетакнути гроб у Долини краљева.

„Теорија Николаса Ривса се може лако проверити. Уз помоћ радара би могло да се види да ли уопште постоје шупљине у зиду", објаснио је за недељник Економист амерички археолог Кент Викс који од 1995. године ради на ископинама у Долини краљева.

Нефертити (1370-1333. године п.н.е), чије име приближно значи „лепотица је стигла“, једна је од најпопуларнијих личности Старог Египта. Сачувано је веома мало њених предмета и оних на којима је приказана, од којих је најпознатија њена биста, која се чува у музеју у Берлину.

У историји је упамћена по верској реформи, коју је спровела у Египту заједно са својим мужем, Ехнатоном.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије