Читај ми!

Једно од највећих појединачних открића шпанског блага

Ерик Шмит са Флориде пронашао је у близини олупине шпанског брода 51 златни новчић и више од 10 метара златних ланаца вредних милион долара. Пре тачно 300 година на том месту потонуло је неколико шпанских бродова са вредним товарима злата и других драгоцености.

Откриће које је направио Шмит једно је од највећих откад је истраживање морског дна започело пре пет година. До сада је са дна извучено 50 милиона долара вредних драгоцености, а претпоставља се да је укупна вредност потонулог товара око 400 милиона долара.

„Када су ми јавили за откриће, буквално сам се тресао од среће. Одушевљен сам“, каже Брент Бризбен, власник компаније „Краљичини драгуљи“, која полаже право на истраживање и претрагу тог парчета морског дна.

Према његовим речима, пронађено је 17 ескудо „осмица“, 22 ескудо „двојке“ и 12 ескудо „јединица“ и више од десет метара златних ланаца.

„Проналажење историје и дељење са целим светом је магично искуство“, истакао је Брент.

Његова компанија, која полаже право на извлачење товара са бродолома 1715. године, објавила је и снимак Шмита како проналази благо.

Према договору са Флоридом, локалним властима иде 20 одсто вредности, док остатак дели Брентова фирма и проналазач.

Шпанска флота са 12 бродова је 24. јула 1715. године испловила из Хаване, али их је шест дана након тога ухватио снажан ураган и 11 бродова је потонуло. Носили су велике количине сребра, али и златних новчића и ланаца.

Око 1.000 морнара је погинуло. Наредних неколико година гусари су често посећивали место бродолома и извукли део блага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара