Читај ми!

Плутон отпоздравља, на патуљастој планети пада снег

Наса је објавила најбољу и најчистију фотографију Плутона до сада. Астрономи кажу да је фотографија направљена пре него што је сонда пролетела поред патуљасте планете, а још бољи снимци очекују се вечерас око 21 час.

Америчка служба за истраживање свемира поставила је најквалитетнију фотографију на свој налог на Инстаграму. Из Насе су се нашалили да Плутон узвраћа љубав, пошто се јасно види облик срца на његовој површини.

„Ово је отприлике хиљаду пута боља фотографија него што би Хабл телескоп могао да направи“, каже Алан Стерн, главни истраживач на пројекту „Нови хоризонти“.

На фотографији се јасно разазнају различита подручја другачијих боја. Научници још нису сигурни шта је одговорно за светлије и тамније регионе, али се надају да ће наредних месеци, када прикупе још података и фотографија, моћи да одговоре на то питање.

„Можете да видите регионе различитих нијанси. Оно што знамо јесте да се на површини јасно виде трагови удара небеских тела, као и одређених површинских активности“, објашњава Стерн.

Према његовим речима, постоје докази да на Плутону пада снег. Сонда „Нови хоризонти“ јуче се, после девет година путовања, приближила Плутону на само 12.500 километара и успешно обавила историјску мисију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара