Читај ми!

Човечја рука примитивнија од шимпанзине?

Стиснуте песнице за одбрану, покретан, ротирајући палац који омогућава обављање најразноврснијих радњи – рука је човеку омогућила велику еволуциону предност. Али, да ли је то заиста тако?

Наиме, тим америчких и шпанских научника тврди да је човечја рука примитивнија од руке нашег најближег живог рођака – шимпанзе.

Људска рука је заправо сличнија руци последњег заједничког претка ког су шимпанза и човек делили пре више милиона година.

У својој студији објављеној у часопису Nature Communications, истраживачи напомињу да је структура руке модерног човека више примитивна него што је резултат еволуције у контексту израде каменог оруђа.

Рука шимпанзи и орангутана се највише променила од одвајања ове две врсте у нову грану породичног стабла хоминида. Њихови прсти су постали дужи у односу на палац, што им је омогућило лакше кретање по дрвећу.

У поређењу са њиховом, човечја рука има дужи палац у односу на остале прсте, што омогућава људима да лакше хватају предмете.

Постоји широко распрострањено мишљење међу палеонтолозима да је последњи заједнички предак (ЛЦА) људи и мајмуна, чији је идентитет до данас остао нејасан, био прототип шимпанзе са рукама шимпанзе.

Тим предвођен Серхиом Алмесихом са Универзитета „Џорџ Вашингтон“ довео је ту теорију у питање.

Истраживачи су анализирали пропорције руку људи као и руку живих и фосилизованих мајмуна како би добили што бољу слику еволуције и открили да се људска рука веома мало променила од ЛЦА.

„Закључак који се неизбежно намеће је да када су hominini (племе потпородице Homininae које обухвата само врсте човек (Homo), шимпанза (Pan) и њихове изумрле претке) почели да систематично израђују камено оруђе, највероватније пре 3,3 милиона година, њихове руке су биле, имајући опште пропорције, готово идентичне начим данас“, рекао је Алмесиха за АФП.

„А ако је људска рука прилично примитивна, то значи да су 'релевантне' промене које су подстакле појаву широко распрострањене културе употребе каменог оруђа највероватније последица неуролошког, а не мануелног рада, тј. да је наш мозак био тај који је омогућио прилагођавање“, објаснио је.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво