Читај ми!

Лед се топи, ниво мора незаустављиво расте

Чак и ако човек буде успео да ограничи глобално загревање на два степена Целзијусова, што је тренутни циљ, ниво мора могао би да порасте минимално шест метара, што би радикално преобликовало изглед обала широм планете.

Пораст нивоа мора од шест метара преобликовао би драстично приобаска подручја. Око 150 милиона људи живе на местима која ће до 2100. године бити или потопљена или изложена поплавама, указују стручњаци.

Упркос напорима да се загревање Земље заустави, ниво воде ће расти. Ово откриће објављено је научном часопису Сајенс (Science Magazine). У новој студији која показује колико је ниво мора порастао последњи пут када је ниво угљен диоксида био оволико висок.

То је било пре око три милиона година, када је Земља била два до три степена топлија, а Арктик чак осам степени. У то време, мегалодони (џиновске праисторијске ајкуле) привали су океанима, а ниво мора био је најмање шест метара изнад тренутног нивоа.

„Дугорочно гледано, могуће је да нас чека пораст нивоа светских вода, чак и ако будемо  успели да ограничимо глобално загревање на два степена раста. Одлуке које сада доносимо о томе где желимо да будемо 2100. године, ставиће нас на пут без повратка. Када глечери буду почели да се топе, промене ће постати неповратне“, рекла је Андреа Датон, геохемичарка на Универзитету у Флориди.

Аутори студије анализирали су промене из прошлости како би покушали да предвиде шта ће будућност донети приобласким подручјима. Према резултатима одвојених истраживања агенције "Climate Central", пораст нивоа мора од шест метара преобликовао би обалу Сједињених Америчких Држава, а градови у приобалским подручјима широм света били би угрожени.

Стручњаци процењују да минимално 150 милиона људи тренутно живи на местима која ће до 2100. године бити или потопљена или изложена јаким поплавама.

Ниво мора већ је порастао 20 центиметара у односу на прединдустријско доба. Тај пораст је драматично повећао појаву поплава током плима на обалама.

Међутим, ту се листа ствари које би човека требало да забрину не завршава.

Недавна истраживања показала су да је почела да се отапа велика ледена плоча западног Антарктика, која садржи довољно леда да подигне ниво мора за три-четири метра.

Допринос повећању нивоа мора који стиже од Гренланда драстично је порастао у последњих десет година, па научници верују да ће одиграти велику улогу у подизању нивоа океана.

„У наредних неколико деценија достићи ћемо температуре које смо имали у прошлости.  Откривање који су најрањивији делови поларних ледених покривача кључно је за нашу будућност“, објаснила је Андреа Датон.

Најважније питање је колико дуго може да траје раст нивоа мора на тако висок ниво. Тренд пораста ће се наставити, а према речима Датонове, њена група ради на новим техникама како би се боље дефинисале стопе раста.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво