Читај ми!

Како препознати лажљивце

Чак 60 одсто људи лаже у десетоминутној конверзацији коју воде на дневној бази. Срећом, знакове лагања је тешко сакрити па уколико обратите пажњу – лако ћете открити особе којима не можете веровати.

Истраживање спроведено на Универзитету у Масачусетсу показало је како лажљивци углавном мењају положај главе – уколико се особа одмах након постављеног питања, на пример, нагне на супротну страну или спусти главу доле, постоји велика вероватноћа да лаже, преноси сајт Менталфлос.

Отежано и гласно дишу

Лагање узрокује читав низ телесних реакција које се манифестују на бројне начине: отежава се дисање, подижу се рамена и глас постаје плићи. Срце убрзано лупа и лагано се зноје дланови.

Стоје мирно

Иако многи мисле како су људи приликом лагања нервозни и имају неконтролисане покрете, истина је да се треба пазити лажљиваца који стоје непомично. Током искреног разговора нормално је да особа мало гестикулира и креће се. Стога, уколико разговарате с особом која је све време непомична – то би могао бити знак изузетне самоконтроле током лагања.

Понављају одређене речи и фразе

То се догађа зато што покушавају вас и себе увере у одређене ствари. Понављањем одређене фразе „купују“ време како би сажели своје мисли и још боље артикулисали лаж у коју желе да вас увере.

Дирају, односно прикривају уста

Када такве особе не желе да одговоре на неко питање или нешто не желе да прокоментаришу – аутоматска реакција биће прикривање уста руком. Тим гестом дословно завршавају комуникацију о одређеној теми или питању.

Несвесно додирују рањиве делове тела

Проучавања стручњака су показала како сведоци на суду приликом лагања најчешће у својим исказима аутоматски и несвесно додирују грло, а осим њега и врат, груди, главу и стомак.

Превише објашњавају и често иду у сулуде детаље

Када вам особа одаје наизглед превише детаља, то може бити очигледан показатељ лагања. Објашњење које се иза тога крије врло је једноставно – верују како ће вас с толико информација и детаља уверити у истинитост своје приче.

Отежано говоре

С обзиром на то да узрокује низ телесних реакција, лагање представља одређен стрес за организам услед којег се смањује лучење пљувачке и уста постају сува, због чега особа отежано говори или је изузетно жедна, гризе усне и слично.

Често упиру прстом

Када их ухватите, лажљивци ће увек ствар покушати да окрену на своју страну или да окриве неког другог.

Лагаће „а да не трепну“

Иако већина лажљиваца приликом лагања често аутоматски скреће поглед, они манипулативнији и искуснији учиниће сасвим супротно и лагаће гледајући вас у очи, без иједног трептаја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво