уторак, 23.06.2015, 12:29 -> 16:44
Мајстор резбарства из Бање Ковиљаче
Лубенице, јагоде, јабуке, тиквице, у рукама једног кувара из Бање Ковиљаче, постају права мала уметничка дела. Света је мајстор за резбарство - древну тајландску вештину резбарења воћа и поврћа.
Да бисте се бавили резбарством потребна вам је идеја, тајландски нож и воће или поврће по избору. Прво се скине кора, а онда се пусти машти на вољу. Осим што је извор витамина, ова диња, може служити и у декоративне сврхе.
„Правимо једну лепу ружу, то јест један лепи цвет на дињи, иначе диња је веома захвална за резбарење“, објаснио је Светислав Стојановић Света.
Реч је о самоуком мајстору. Неколико слика са интернета подстакле су га да се опроба у резбарству. Предмет рада може бити све - од ротквице до лубенице.
„Направио сам нож од једног старог кухињског ножа и горњег дела оловке, то све укомпоновао, спојио, залепио и покушао на кромпиру то да радим. И видим – иде“, прича српски мајстор у резбарењу.
Некада су се наше баке и маме у слободно време занимале хеклањем и гобленима. Уместо тога, Света предлаже, да се модерне домаћице посвете аранжирању воћа и поврћа.
„Могућност и комбинације су неисцрпне, само маштате и визију стварате и резбарите једноставно по воћу“, наглашава Стојановић.
Овако украшено воће и поврће, ако се чува у фрижидеру, може да стоји четири до пет дана. Након тога, преостаје вам само да га исечете и поједете.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар