Читај ми!

Зашто је вода влажна?

Можда звучи као дечје питање, али заправо је веома занимљиво хемијско својство једињења које сматрамо за један од главних састојака за развој живота. Професор Ричард Сајкали, са Универзитета Беркли у Калифорнији, објашњава да је тајна у посебној врсти снажне тетраедарске водоничне везе.

Сајкали, који се специјализовао за научно проучавање својстава воде, каже да никада није размишљао претерано о томе све док га његове ћерке, док их је купао, нису питале: „Тата, зашто је вода влажна“.

Тачан одговор био је: „Снажна тетраедарска водонична веза“.

Оно што је посебно занимљиво када се вода узме у обзир јесте колико је карактеристична веза. Уобичајена тетраедарска веза изгледа баш као што јој име звучи - као пирамида у којој су два водоникова атома са својим електронима везани са електронима кисеониковог атома под углом од 109.5 степени.

Међутим, код воде су ствари мало другачије. Два пара кисеоникових електрона гурају два водоникова атома ближе један другом, па је угао веза њихових електрона са неупареним кисеониковим 104.5 степени.

Када хемичари говоре о искривљеној структури воде на то мисле. Због своје каратеристичне везе вода има јединствена својства и особине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара