Пикасове „Жене из Алжира“ за рекордних 179 милиона!

Слика Пабла Пикаса „Жене из Алжира“ продата је на аукцији у Њујорку за рекордних 179 милиона долара и то за само 11 минута!

Анонимном купцу који је у „Кристијевој“ аукцији учествовао путем телефона продато је Пикасово ремек-дело у уљу из 1955. године за само 11 минута. Коначна цена од 179,4 милиона долара  ову варијацију Жена из Алжира учинила је најскупљим уметничким делом икада продатом на аукцији. 

Почетна цена по којој је слика нуђена на аукцији у Хонг Конгу, пре 10 дана била је 140 милиона долара.

Најскупља слика која је пре Пикасове продата на аукцији „Кристија“ је дело Френсиса Бејкона Студија о Лусијену Фројду, која је 2013. године достигла 142 милиона долара.

Други светски рекорд на ноћашњој аукцију у Њујорку поставила је бронзана скулптура у реалној величини Човек који показује прстом, швајцарског уметнка Алберта Ђакометија, која је продата за 141 милион долара.

То је највећа цена коју је достигла нека скулптура на аукцији. Претходно је тај рекорд имао такође Ђакометијев рад Човек који хода, продат за 104,3 милиона долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се