Читај ми!

Студент снимио „ванземаљске звукове“

Мистериозни „инфразвук“ забележен на ивици свемира, први пут након 50 година! Наса испитује случај.

Звук је забележио студент Данијел Боуман, са Универзитета у Северној Каролини, током експеримента у којем је користио балон са специјалним микрофонима намењеним за инфразвуке, пише Дејли мејл.

Снимак садржи необично пиштање које се чује 36 километара изнад површине Земље.

Данијел Боуман успео је да забележи звучне таласе на фреквенцијама испод 20 херца, које људски слух може да чује једино ако се убрза аудио-снимак.

„Звучи као нешто из Досијеа икс“, рекао је Боуман за Live Science.

Овакве звуке могу да изазову природни феномени попут земљотреса и олуја, али научници и даље не знају шта може бити узрок звука који је Данијел забележио.

Како би „ухватио“ звуке чија је важна карактеристика да могу да прелазе веома велике раздаљине, Боуман је изнад Новог Мексика и Аризоне пустио хелијумски балон са специјалним микрофонима.

Балон је лебдео 725 километара дуж земљине површине и достигао висину преко 37.500 метара.

Постоје разне теорије шта производи овај звук – од ветра, преко таласа океана, па до ваздушне турбуленције. Неки сматрају чак да звук долази од померања кабла самог балона.

У сваком случају, Наса планира да пошаље у исту област уређај који би забележио још евентуалних необичних звукова, с обзиром на то да претходних 50 година ништа слично није снимљено.

„Ако поставимо уређаје, сигурно можемо чути још доста тога што до сада нисмо чули, али ни видели“, каже Боуман.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије