Читај ми!

Изгубљен у свемиру: „Прогрес“ кружи око Земље

Званичници Роскосмоса потврдили да су изгубили контакт са космичком летелицом „прогрес“ и да је пропала мисија достављања две и по тоне потрепштина на МКС. Летелица би могла да још око недељу дана настави да кружи око Земље, а руски стручњаци разматрају опцију њеног спуштања у вoду.

20.15 - Роскосмос званично потврдио да је изгубио контакт и да модул неће моћи да се споји и допреми потрепштине на МКС. Разматрају се могућности његовог спуштања у воду.

16.45 – Постоји велика могућност да ће „прогрес“ наставити да кружи више од недељу дана, преноси Гардијан. ЕСА је саопштила да надгледа летелицу и да је у контакту са руским колегама. У Москви сазван ванредни састанак стручњака Роскосмоса.

15.07 – Сателитско праћење преко сајтова Satflare и N2YO показује да се „прогрес“ креће брзином од 7,46 километара у секунди, односно 27.358 километара на сат, па се тренутно налази негде изнад Северног Атлантског океана.

14.32 – Астронаут Крис Хадфилд, који је командовао Међународном космичком станицом на својој последњој мисији пре одласка у пензију, објавио је на Твитеру да ће летелица полако падати ка Земљи и највероватније успут изгорети.

14.07 – Генерал-потпуковник Џеј Рејмонд из Војне базе „Ванденберг“ у Калифорнији каже да „прогрес“ окружује више од 40 малих објеката који као да су делови веће летелице попут ракете. Такође, руски теретни модул окрене се око своје осе сваких пет секунди, преноси британски Гардијан.

14.03 – Немогуће је рећи када ће руска летелица пасти на Земљу јер то зависи од много фактора, јавља париски лист Паризјен

13.52 – Очекује се да ће касније током дана Руска агенција за истраживање свемира објавити саопштење o инциденту.

Космички стручњаци сматрају да узрок проблема са „прогресом“ лежи у ракети која је изнела руски теретни брод у орбиту. Ракета „сојуз“ промашила је предвиђену руту и извела летелицу на непредвиђену трајекторију, јавља агенција Интерфакс.

Према оцени истих стручњака и њиховим тумачењима са којима се сагласио и руски Космички центар, „прогрес“ ће пасти „негде у океан“ између 3. и 4. маја, наводи бугарски дневник Блиц.

„Летелица је почела да се спушта према Земљи, јер нема где другде да оде. Јасно је да је дошло до неких потпуно неконтролисаних реакција“, рекао је један руски званичник упознат са ситуацијом, који је желео да остане анониман, објавила је француска агенција АФП, преноси Танјуг.

У званичном саопштењу Насе наводи се да модул лансиран у Бајконуру 28. априла у 20.50 по источноевропском времену, кружи око наше планете и да му је потребно неколико дана да остане без горива.

Од суноврата према Земљи тада космички брод може спасти једино чудо.

„Прогрес“ је беспилотна, теретна летелица која је требало да астронаутима на Међународној космичкој станици достави три тоне хране и разних других потрепштина.

Воду, храну, кисеоник, гориво на Међународну космичку станицу годишње допреме три или четири летелице. Астронаути који су сада тамо нису угрожени јер залиха имају за још неколико месеци.

Следећа достава планирана је за 19. јун, а летеће теретни брод „Змај“ (Dragon) америчког произвођача летелица "SpaceX". 

Проблем са мотором „прогрес“ је имао 2011. године, што је довело до тоталног прекида у комуникацијама. Модул није успео да досегне жељену орбиту и убрзо након лансирања са космодрома у Бајконуру пао је на територију Сибира.  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара