Читај ми!

Чудни рођак Ти-рекса збуњује научнике

Тираносаурус рекс, можда најпознатији месождер на свету, имао је чудног рођака, вегетаријанца, чија малена глава, дуг врат и здепасти прсти збуњују научнике.

Чилесаурус дијегосуарези имао је кљун налик птичијем, са зубима у облику листа што указује да се хранио биљкама али су његове задње ноге сличне тероподима - групи коју су чинили озлоглашене убице попут ти рекса, велосираптора и рогатог карнотауруса, преноси Танјуг.

„Чилесаурус је један од најбизарнијих диносауруса икада пронађених“, рекао за АФП Фернандо Новас из аргентинског Природњачког музеја и коаутор студије објављене у листу Nature.

„У почетку сам био убеђен да смо узели делове три различита диносауруса, али када је скелет састављен постало је очигледно да сви делови припадају једној врсти диносауруса“, додао је.

Ово чудно створење названо је по Чилеу - земљи у којој су фосили пронађени и седмогодишњем дечаку Дијегу Суарезу који је кости први открио 2004. док је са родитељима-геолозима планинарио Андима. До сада је ископано десетак узорака Чилесауруса.

Тероподи попут Ти-рекса имали су кратке вратове, велике главе и снажне, мишићаве задње ноге, много веће од руку, оштре канџе и чељусти са као нож оштрим зубима. Међутим, Чилесаурус је много мање застрашујућ.

„Пропорционално мала лобања Чилесауруса, са кљуном и зуби у облику листа показују да се он хранио искључиво биљкама. Подлактице су му робусне али на рукама има само два здепаста прста“, објаснио је Фернандо Новас.

Већина откривених скелета величине су ћурке али неколико изолованих костију показује да је Чилесаурус могао да достигне величину до три метра у дужини.

„Збуњује нас чудна анатомија Чилесауруса која подсећа на друге групе диносауруса“, рекао је Новас.

Он и његов тим Чилесауруса пореде са платипусом који је имао кљун налик пачјем, реп попут дабровог и стопала попут видриних - карактеристике разних животиња спаковане у једну.

Чилесаурусова карлица слична је диносаурусима који су летели попут Стегосауруса, задње ноге са стопалима са четири прста личе на оне какве су имали гуштери-диносауруси попут Бронтосауруса. Новас и његов тим верују да је Чилесаурус нови тип теропода - „еволутивна слагалица која ће изазвати дебату међу палеонтолозима“.

Чилесаурус је живео на крају доба Јуре, пре око 145 милиона година, давно пре него што је Ти-рекс владао пре 70 до 65 милиона година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара