Данас је Дан пингвина

Са приближно 20 живих врста, пингвини се налазе међу најневероватнијим живим створењима на земљи, а како би се проширила свест о тим занимљивим животињама, данашњи дан је проглашен Даном пингвина, преноси агенција „Танјуг“.

Данас је Дан пингвина Данас је Дан пингвина

Реч је о птицама које живе у пределима Антарктика и које не могу да лете, али које пливају боље од многих риба и животиња у океанима.

Пингвине је веома лако разликовати од свих осталих птица, изврсно су се прилагодили животу у мору, као и екстремно хладним подручјима Земље.

Врло су популарни код људи, углавном због свог усправног и гегајућег начина хода.

Такође, људи их воле због тога што их се те птице не боје, вероватно зато што нема човека у пределима у којима живе, за разлику од већине других врста.

Прави животни простор пингвина је отворено море, чему су изванредно прилагођени. На копно долазе само да би се гнездили, ту живе на стеновитим обалама јужних континената, хладним шумама умерених подручја, пешчаним плажама, подручијима охлађене лаве на којима готово опште нема вегетације и на леду Антарктика.

Док тропске врсте остају на свом подручју, друге врсте одлазе и више стотина километара далеко од океана како би дошле у подручја где легу младунце.

Такође, познато је да су пингвини и честа инспирација за цртане филмове, па је снимљено више филмова на тему тих птица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара