Читај ми!

Поправљао тоалет, пронашао векове историје

Куповином зграде у Лечеу, Лучано Фагијано је намеравао да отвори траторију (врста неформалнијег италијанског ресторана), али је добио много више од тога. Сређујући цеви пронашао је античке подземне тунеле и просторије. Месапски гроб, римско складиште за жито, фрањевачку капелу и темпларске гравуре. Траторија је на крају постала музеј.

Када је преуређивао зграду, Лучано је задужио своја два сина да реше проблем са одводом у тоалету, који је био запушен.

„Пронашли смо подземне тунеле и просторије па смо наставити да копамо“, рекао је Италијан за Њујорк тајмс. Потрага за проблематичном водоводном цеви почела је пре 15 година, а претворила се у породичну археолошку сагу.

Пронашли су читав подземни свет који датира пре Христа, месапски гроб, римско житно складиште, фрањевачку капелу и гравуре витезова темплара. Нове експонате и данас проналазе.

„У Италији проналазите остатке историје где год се окренете. Древне цивилизације су градиле своје на остацима других царстава. Попут слојева торте, што редовно задаје проблеме онима који се баве урбаним планирањем“, наводи амерички лист.

Лече је посебно занимљив град јер лежи на дну италијанске чизме, а кроз њега су пролазили многи освајачи. Грци, Римљани, Османлије, Нормани, Лангобарди и други.

После много месеци ископавања, читав подухват је добио неслућене размере. Гледајући како се непрестано одвози грађевински материјал из зграде, сумњичаве комшије су пријавиле Лучана полицији.

Ускоро им је забрањено да даље копају, јер је илегално водити приватно археолошко налазиште. Допуштено му је да настави са водоинсталатерским радовима, али под условом да све надзире археолог.

Међутим, благо је само извирало. Древне вазе, римске бочице, посуде, антички прстен са хришћанским симболима, средњовековни предмети, фреске и штошта друго.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво