Читај ми!

Легенда о Линколновој бради

Једна од најпознатијих брада у историји последица је писма 11-годишње девојчице, послатог свега неколико недеља пре избора Абрахама Линколна за председника Сједињених Америчких Држава.

Мала Грејс Бедел из Вестфилда, у Индијани, променила је лице америчке историје, као и изглед новчаница од пет долара, на којима се појављује брадати лик 16. америчког председника, чија се 150-годишњица од смрти обележава на данашњи дан.

Сајт Мешабл (Meshable) пронашао је причу о чувеној бради коју је Линколн популаризовао током свог првог председничког мандата, између 1860. и 1864. године.

„Маљаву“ моду иницирала је 11-годишња Грејс својим писмом будућем председнику САД. Дотад је Линколн, тада 51-годишњак, увек имао обријано лице.

У својој поруци од 15. октобра 1860, девојчица саветује Линколну да пусти браду како би се више допао женама.

„Ваше лице је тако мршаво. Све жене воле браду и оне би сигурно подстакле своје мужеве да гласају за вас и учине вас председником“, написала је Грејс.

Четири дана касније, стигао јој је одговор: „Никада нисам пустио да ми брада израсте. Зар не мислите да би људима деловало глупо да то сада учиним?“.

Ипак, изгледа да је Линколн послушао девојчицин савет, јер се месец дана касније први пут појавио у јавности с брадом – и освојио изборе!

Током свог инаугуралног путовања између Илиноја и Вашингтона, Линколн је тражио да се поворка заустави у Вестфилду где је тражио да се сретне са Грејс.

„Грејси, погледај моју браду. Пустио сам је тебе ради“, испричаће касније девојчица.

Сто педесет година касније, Лиз Бедел, 23-годишња стажисткиња у Конгресу, открила је причу о својој далекој рођаки на изложби посвећеној Абрахаму Линколну. Прочитала је преписку између своје чукунтетке и председника изложену у једној од витрина.

„Кренуле су ми сузе када сам прочитала писмо које је Грејс Бедел написала Ејбу Линколну. Одрасла сам са том причом у коју никада нисам истински поверовала“, написала је Лиз у књизи утисака.

Абрахам Линколн је убијен 15. априла 1865. године, на почетку свог другог мандата. У њега је пуцао јужњачки фанатик Џон Вилкс Бут у Фордовом позоришту у Вашингтону.

Линколн се сматра једним од највећих америчких председника. Супротстављао се ропству које је дефинитивно укинуто прогласом донетим по завршетку Сецесиоништичког рата 1865. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара