Читај ми!

Први холограмски протест на свету одржан у Мадриду

У Шпанији је синоћ организован први виртуелни протест, који је уследио после забране окупљања испред институција. Организатори истичу да је протест ироничан и да им шпанска власт екстремно угрожава слободу.

Крајем прошле године шпанска влада донела је закон који прописује екстремне казне за учеснике протеста који се окупе око владиних институција, преноси Индипендент.

Као одговор контроверзном Закону о безбедности грађана који ће почети да се примењује 1. јула, шпански активисти су организовали први виртуелни политички протест.

После неколико месеци класичних протеста против такозваног „шаљивог закона“, синоћ је организован протест више хиљада холограма, који су „марширали“ испред шпанског парламента у Мадриду.

Организовани од стране групе „Холограми за слободу“, ови „духови-људи“ су држали плакате против драконских мера, истичући да холограми имају већу слободу него људи.

Покрет "NoSomosDelito" (Ми нисмо криминалци), састављен од око 100 различитих организација, позвао је симпатизере из целог света да учествују у овом несвакидашњем протесту тако што ће снимити своје лице веб-камером на сајту кампање.

Више од 2.000 фотографија послато је и искоришћено у холограмским демонстрацијама, које су трајале сат времена.

Иначе, по новом Закону о безбедности грађана забрањено је окупљање испред владиних институција без дозволе власти. Ова забрана укључује све институције, од универзитета до болница.

Организатори неовлашћених демонстрација могу бити кажњени са 600.000 евра, као и са 600 евра за непоштовање полицајца, и 30.000 евра због фотографисања или снимања полиције.

У видео-снимку који промовише протест, представница организатора наводи да примена овог закона значи да грађани неће моћи да се окупљају у јавности без страха од казне.

„Неће вам бити дозвољено да се слободно изразите. Једино ћете то моћи да учините уколико сте холограм“, додала је.

Портпарол организације Карлос Ескано рекао је за шпански лист Мундо да је њихов протест са холограмима ироничан.

„Ове забране нам угрожавају слободу и право на мирно окупљање. Последња опција која ће нам остати јесте да организујемо протесте холограмима“, каже Ескано.

У децембру, када је закон одобрио Управни одбор Популарне партије, организовани су координирани протести у 30 градова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво