Читај ми!

Комад "Double Falsehood" ипак Шекспиров?

Некада су тврдње да је комад "Double Falsehood" из 1728. године заснован на изгубљеном Шекспировом делу одбачене као превара. Међутим, амерички стручњаци, након анализе „психолошких потписа“ неколико аутора тврде да је реч о комаду у који је Шекспир сигурно умешао прсте.

Стручњаци Универзитета у Тексасу обавили су софистицирану студију комада Double Falsehood коришењем софтвера за анализу текста који ствара „психолошки потпис“ аутора, преноси Танјуг.

„Убеђен сам да је Шекспир директно учествовао у писању дела Double Falsehood. Сигуран сам 97 одсто“, рекао је психолог Џејмс Пенибејкер, један од аутора студије објављене у журналу Psychological Science.

Комад Double Falsehood објавио је стручњак за дела Вилијема Шекспира, Луис Теобалд који је тврдио да је заснован на Шекспировим текстовима који су касније уништени у пожару.

Многи стручњаци сматрали су да је текст заправо Теобалдово дело које је он покушавао да провуче као Шекспиров изгубљени комад The History of Cardenio, пише Ројтерс.

Дебата о пореклу комада поново је отворена 2010. године када је стручњак за књижевност Нотингем универзитета Бреан Хамонд рекао да је уверен да је комад Шекспиров.

„Пронашли смо да се профил овог комада блиско поклапа са Шекспировим психолошким профилом, а неки делови су блиски Флечеру“, рекао је Бојд.

Према његовим речима, постоји само мала сличност са Теобалдовим радом, толико ситна да је практично немогуће да је он написао комад.

Пенибејкер додаје да су Теобалдови радови био „сређени, структурисани, детаљни и ригидни“ и његов језик одговара том профилу.

„Аутор комада Double Falsehood био је прилично друштвен, опуштен и образован, као Шекспир“, навео је Пенибејкер.

Бојд не очекује да ће ово откриће окончати дебату.

„Сигуран сам да никакви докази неће спречити људе да расправљају о томе ко је заправо написао текст. С тим у вези, мислим да је ово прилично убедљиво“, закључио је Бојд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво