Читај ми!

Омиљена Путинова пивница на продају

„Код Тора“, омиљена пивница руског председника Владимира Путина из времена док је као официр КГБ-а био на дипломатској служби у Дрездену, продаје се због смрти власника Јоакима Лоха.

Како преносе руски медији позивајући се на немачке изворе, Путин је често посећивао Лохову пивницу у пешачкој зони недалеко од Албертплаца и обично у њој поручивао точено пиво „радебергер“.

После смрти газде, посао у пивници „Код Тора“ која прима 160 посетилаца води његова удовица.

Цена месечне кирије за овај локал који се налази у центру Дрездена је 7.200 евра, а није познато колико ће нови власник морати да плати да би купио пивницу.

Хроничари подсећају да се Путин доселио у Дрезден 1985. године као капетан КГБ-а и да је своју обавештајну дужност обављао скривајући се иза званичне функције директора дрезденског Дома пријатељства Совјетског Савеза и Демократске Немачке Републике.

Руски председник је у то време живео са супругом и две ћерке на трећем спрату скромне петоспратнице у Радербергерштрасе, одакле је до посла ишао пешице у Ангеликаштрасе.

Путин је, према сведочењима оних који су га познавали из тог времена, редовно посећивао пивницу на повратку из Команде совјетских трупа, која се налазила на неколико минута хода одатле.

Према учесталости његових посета, наводно је могао да се прати распоред његових дужности, јер када га није било, значило је да је заузет обавезама у дрезденском штабу КГБ-а.

Путин је 1990. године напустио Дрезден са чином пуковника, али неки од редовних посетилаца и даље га памте као атипичног Руса који је добро говорио немачки језик и који се никада није опијао.

У немачким званичним архивима из тог времена Путиново име помиње се ретко, а то је био случај када му је уручена награда Друштва пријатељства СССР-а и ДДР-а у част 70. годишњице Октобарске револуције.

Путин је, наводно, био један од ретких који је могао приватно да посећује и друге градове ДДР-а, али и Западни Берлин, јер је уживао неограничено поверење претпостављених.

Руски председник, чак ни у јеку западне антикампање, није довођен у везу са алкохолом, за разлику од његовог претходника Бориса Јељцина, али у Русији се производи и продаје вотка „путинка“.

Када је Путин 2012. године, током предизборне кампање, шетао Москвом у друштву премијера Дмитрија Медведева, свратили су у пешачку улицу Арбат на точено пиво.

Однедавно у украјинском граду Лавову, где Путин свакако не ужива популарност, продаје се пиво са његовим именом, а поред пива названог по руском председнику, могу се наћи и пива „обама“ и „меркел“.

Према речима власника пивнице, „обама“ је тамно пиво, а „меркел“ светло са малим процентом алкохола, док је „путин“ јако пиво са наглашеним укусом јечма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара