Читај ми!

Шта се деси када сипате лаву на лед

Уколико сте се икада запитали шта се деси када лава дотакне лед, момци из емисије "Outrageous Acts of Science" побринули су се за одговор. Иако делује као да лава кључа, реч је о леду који се тренутно претвара у пару од које се стварају мехури.

Нуклеарни хемичар Алистер Линсел објашњава да је лава толико врела да, када се сипа на лед, вода из чврстог одмах прелази у гасовито стање.

„Пара покушава да побегне, али остаје заробљена у лави и ствара мехуре. Иако делује као да лава кључа на леду, то су у ствари мехури које је направила пара која покушава да побегне“, објашњава хемичар Сујата Кунду.

Пошто се лава такође брзо хлади, стена се формира око мехура паре. „Ово је нешто налик томе како природа прави стакло“, додаје Линсел.

Према његовим речима, пара спречава лаву да само прође кроз лед, јер ствара нешто налик ваздушном душеку између лаве и леда спречавајући их да се додирују.

Иначе, уколико вас занимају научне теме, "Science Channel" на Јутјубу има доста емисија са школованим научницима како спроводе различите огледе и научно их објашњавају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије