Читај ми!

Пивопије од пре 5.000 година

Грнчарија стара више од 5.000 година, коју су Египћани користили за производњу пива, нађена је на једном градилишту у Тел Авиву.

Израелска служба за антиквитете навела је да су у 17 археолошких ровова пронађени предмети за чување пољопривредних производа из бронзаног доба (3.500-3.000 године пре нове ере), а међу њима стотине керамичких посуда за производњу пива.

„То откриће доказује 'египатску окупацију' Тел Авива пре више од 5.000 година. До сада смо знали за египатско присуство у северном делу пустиње Негев, на југу Израела, и дуж јужне обале, а сада знамо и да су владали територијом до Тел Авива“, рекао је представник те службе Диего Баркан.

Археолози су навели да је пиво било „национално пиће“ древног Египта, и да је имало једнаку вредност као и хлеб.

„Пиво су пили сви - без обзира на године, пол или статус. Правило се од делимично скуваног јечма, и воде, које на сунцу ферментирало. Касније се у пиво додавало воће како би се ублажио јак укус“, наводе из израелске службе за антиквитете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије