Читај ми!

Одгонетнута мистерија кинеског Стоунхенџа

Стручњаци сматрају да су древни номади користили око 200 камених структура у пустињи Гоби за обожавање Сунца и приношење жртава. Мистериозно камење откривено је 2003. године.

Археолози кажу и да популарно названи кинески Стоунхенџ има сличности са оним у Великој Британији - распоред камења, облик структура и растојање „излаза“ као и чињеница да је камење донето издалека.

„Мистериозни камени кругови“, како их назива локално становништви у Турпану, служили су за обожавање Сунца и приношење жртава, али археолози још нису сигурни да ли су оне укључивале и људске.

Читав локалитет покрива 6,6 километара квадратних, а недавно је организовано вишечасовно надлетање дроновима како би се направили детаљни снимци из ваздуха.

Стручњаци и даље знају веома мало о каменим структурама, укључујући и колико су стари. Неки верују и да се на локалитету налазе гробнице и покушавају да их откопају.

Сличне формације пронађене су и у Буркан Калдун планинама у северној Монголији, а археолози чак сматрају би ово монголско камење могло да помогне да се пронађе локација гробнице Џингис Кана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије