Читај ми!

Кинез пронашао „живи фосил“!

Чувар парка у Јужној Кини пронашао је огромног кинеског даждевњака, највећег живог водоземца. Врста је позната и као „живи фосил“ – зато што се њихова врста није променила последњих 170 милиона година.

Човек по имену Сјао био jе шокиран када је угледао џиновског даждевњака како плива у води, пише Пиплс дејли онлајн.

На свету постоји само неколико живих примерака ове најстарије животињске врсте, чији се изглед једва променио још од доба Јуре.

Џиновски даждевњак, дугачак 83 центиметара и тежак 5,5 килограма пронађен је у граду Хејуену, у провинцији Гуангдунг.

Сјао је након фотографисања вратио даждевњака назад у реку, док су га заинтересовани туристи помно посматрали.

Иначе, ова врста се води као „критично угрожена врста“ и налази се на „црвеној листи“ Међународне уније за заштиту природе, а у Кини се третира као заштићена врста.

Али, без обзира на то, у тој земљи ови џиновски водоземци важе и за прави специјалитет међу богатима. Зато се њихова бројност драстично смањила у последњих 30 година, због криволова и уништавања њиховог природног станишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије