Читај ми!

Пропупио запаљени пољски храст стар 750 година

Упркос бројним „повредама“ које је задобио у прошлогодишњем пожару, највећи и један од најстаријих храстова у Пољској, познат и као Храбри, на радост Пољака пропупио је ових дана.

Уобичајена појава да дрвеће пропупи на пролеће у овом случају је подстакла у Пољској праву еуфорију када је постало јасно да су погрешили стручњаци који су тврдили да храст из Доње Шлезије на западу Пољске, уписан на листу споменика природе и културе, неће успети да се опорави од пожара прошлог новембра, преноси Бета.

На друштвеним мрежама пресрећни Пољаци су храсту Храбром одмах отворили профил подршке „Хајде, Храбри, хајде“.

„Неизмерно смо срећни. Најразноврснијим методама смо му помагали да се опорави од пожара. Први знаци оживљавања не гарантују, ипак, дефинитивни успех. Најтеже је погођена централна грана и могуће је да је храст јако ослабљен. Држимо му палчеве“, рекао је, у изјави за телевизију ТВН24, шумар Јежи Вилановски.

Стари храст након појаве првих младих изданака добија честике од пољске деце која му желе много здравља, а на порталу Хајде, Храбри, хајде Пољаци навијају и прате како се старо стабло буди овог пролећа.

Храбри је проглашен за споменик природе и заштићен 1966. године, али дрво никло око 1.250 године у данашњем природном парку близу Пјотровица, штићено је још пре Другог светског рата.

Висок је 28 метара, распон његове крошње достиже 16 метара, обим стабла 10, што Храброг чини највећим храстом у Пољској, а трећим по величини у средњој Европи.

Виновници прошлогодишњег пожара, који су храст запалили изнутра, до сада нису откривени, а ако буду ухваћени, по пољским законима, прети им три године затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара