Читај ми!

Вратио се у Фукушиму због животиња које су сви заборавили

У Фукушими, након трагедије, остали су трагови људске патње и њихових материјалних и нематеријалних губитака, који су документовани и добро познати читавом свету. Али остала је и популација која и даље живи тамо, а о чијим мукама нико не зна. Наиме, напуштене животиње у тој радиоактивној зони остављене су и заборављене од свих, осим од једног човека.

Педесетпетогодишњи Наото Мацумура, бивши грађевински радник, вратио се у напуштени град како би бринуо о преживелим животињама које су остале препуштене саме себи.

Познат је као „чувар животиња Фукушиме“, зато што свакодневно води рачуна о свим врстама које су људи заборавили у хитној евакуацији. Он је једини човек који живи у овој зони широкој преко 20 километара.

Наото је свестан зрачења којем је изложен сваки дан, али каже да „одбија да брине о томе“.

Првобитно се вратио због својих животиња, које је био приморан да напусти, али је онда схватио да је свима преко потребна помоћ.

Када се вратио, имао је и шта да види. Хиљаде крава је угинуло јер су остале закључане у амбарима, а многи пси везани ланцима били су изгладнели и жедни. Сада се многе животиње ослањају на храну коју им он доставља сваког дана.

Влада му је чак забранила да буде ту, али то га није зауставило. Ту је од 2011. године и не планира да се заустави.

„Рекли су ми да постоји опасност да се разболим у наредних 30, 40 година. Али ја ћу свакако бити мртав до тад, тако да ме није брига“, каже Наото.

Срећом, постоји још сличних људи као што је овај херој, који му нуде помоћ и шаљу донације у виду хране за преживеле животиње.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије