Читај ми!

Данас помрачење Сунца

Љубитељи астрономских догађаја данас ће бити у прилици да уживају у помрачењу Сунца. Ретку појаву, која се последњи пут десила 1999. године можете да се посматрате, али обавезно кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Највише пажње изазива помрачење Сунца које се на овим просторима последњи пут десило 1999. године. Месец ће сутра, у зависности од локације, заклонити између 30 и 98 одсто Сунчеве светлости.

Ово помрачење ће се потпуно видети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Северном делу Атланског океана, а делимично из Европе, северне Африке и западне Азије.

То значи да ће Месечева сенка додирнути Земљину површину у 10.10, а последњи контакт са њом ће имати у 11.21.

Уколико буде ведро, Београђани ће помрачење Сунца сутра моћи да прате из Народне опсерваторије на Калемегдану и са платоа испред Народне библиотеке.

Центар за промоцију науке ће на платоу испред библиотеке поставити два телескопа са УВ филтерима, који омогућавају безбедно посматрање ове појаве.

Догађају ће присуствовати астрономи, астрофизичари, математичари и физичари, који ће присутнима детаљније објаснити феномен помрачења и одговарати на питања посетилаца.

Та ретка појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Како је наведено на сајту Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, најбезбедније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Помрачење Сунца неће бити једини спектакл који ће се тог дана одиграти на небу, пошто ће се у ноћи између 19. и 20. марта Месец представити у свом највећем издању, односно постаће супер-Месец.

Реч је о прилично честој појави, пошто се у просеку догоди на сваких 13 или 14 месеци, а овог пута ће то за нашу земљу бити специјално, пошто ће тај природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље.

Пролећна равнодневица представља дан у години када ноћ и дан подједнако трају, а сутра се званично обележава долазак, према мишљењу многих, најлепшег годишњег доба, пролећа, док је недеља у којој започиње равнодневица позната и као Света недеља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се