Читај ми!

„Монопол“ пуни 80 година!

Игра „Монопол“, заснована на улицама америчког града Атлантик Ситија, слави сутра 80. рођендан, а од времена кад је настала, претворила се у једну од најпопуларнијих светских игара са таблом, картама и коцкицама, пише Асошијетед прес.

„Монопол“ пуни 80 година! „Монопол“ пуни 80 година!
Играчи се руководе похлепом и покушавају да униште једни друге финансијски и имовински, а да при том сакупе што више новца и задобију потпуну контролу над свиме што се на играчкој карти може поседовати.

Процењује се да је „Монопол“ од настанка играло око милијарду људи из 114 земаља.

Градоначелник Атлантик Ситија Дон Гардијан изјавио је поводом годишњице „Монопола“ да та игра остаје релевантна у његовом граду и данас, пошто се казино-индустрија смањује, порези расту, а власти града и државе се надмећу у изградњи нових атракција за туристе које би требало да буду што независније од коцке.

„Концепти капитализма, новца, куповине земљишта и зграда, повећања закупнине, откупа имовине ваше конкуренције постоје и данас. Не могу да замислим игру која је за Атлантик Сити релевантнија од 'Монопола'“, рекао је Гардијан.

„Монопол“ је званично рођен 19. марта 1935. године када су браћа Паркер откупила права на игру од Чарлса Дероуа, за којег се дуго сматрало да је једини творац „Монопола“, а који је, у сваком случају, дизајнирао верзију игре какву познајемо данас.

Међутим, прва верзија ове игре, "Landlord's Game" (Земљопоседничка игра), потиче од америчке стенографкиње и глумице Елизабет Меги, која ју је патентирала 1904. године.

"Landlord's Game" је настала заправо као критика трагичних ефеката отимачине земље – у њој су се олигарси богатили на рачун слабијих, смањивали им земљу и повећавали им ренте све док они не би остали без ичега.

Игра је приказивала стварност као непрекидни, немилосрдни циклус плаћања који се завршава кад сви пропадну, а један узме све.

Мегијева је била следбеница Хенрија Џорџа, популарног економисте из 19. века, који је тврдио да је поседовање природе апсурдно, и предлагао да се земља прогласи заједничким добром.

Елизабет је веровала да ће игра приказати свет какав јесте и да ће инспирисати реформе. Њена игра је постала култна међу левичарима на источној обали САД и у наредних тридесет година добила је бројне варијације, које су кружиле у ручно прављеним верзијама.

Игра је међу љубитељима постала познатија као „Монопол“.

Мегијева је 1924. године направила нову верзију игре и патентирала је, а та верзија је укључивала називе улица. Меги је, као и претходну верзију, покушала да прода компанији „Браћа Паркер“, али она није била заинтересована.

У међувремену, игра је дошла до Атлантик Ситија, и направљена је верзија са називима улица тог града. За њу је сазнала Естер Дероу, која је потом свог супруга Чарлса научила да је игра, а он ју је редизајнирао и почео да је дистрибуира под именом „Монопол“.

Данашњи „Монопол“ садржи елементе дизајна Чарлса Дероуа, од којег су „Браћа Паркер“ 1935. године откупила права на игру. Све до прве деценије новог миленијума мислило се да она у потпуности потиче од Дероуа.

Игра коју је Дероу продао „Браћи Паркер“ била је делом ручни рад, а делом је садржала елементе из његове куће.

У првој години након званичног објављивања у САД, Паркер је правио 35.000 примерака игре недељно и продавао их за по два долара комад.

Осам деценија касније, организују се шампионати у „Монополу“ широм света, а од 1973. године покренуто је светско првенство. Ове године оно ће бити организовано у септембру, у граду Макау у Кини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се