Читај ми!

Беба корњаче након 100 година на Галапагосу!

Први пут након пуног века, истраживачи су пронашли бебе корњаче, на малом острву Пинзон у архипелагу Галапагос. То је права победа за ову врсту гмизаваца, која је готово десеткована због људског утицаја.

„Нашли смо десет сићушних корњача које су се вероватно тек излегле, али могуће да их има још, с обзиром на то да их је тешко приметити због њихове величине и способности за камуфлажу. Наше откриће је веома охрабрујуће, јер доказује да је гигантска корњача поново у стању да се репродукује сама, у дивљини без ичије помоћи“, изјавила је група истраживача, за магазин Nature.

Китоловци и пацови су готово истребили корњаче, када су у 17. и 18. веку бродовима стигли на ова острва, пише Хафингтон пост.

Тек излегле корњаче су резултат 50-годишњег напора, који су укључивали одгајање младунаца у посебним азилима, док не буду довољно велики и јаки да не заврше као жртве пацова, али и истовремених напора да се искорене глодари.

Острва су коначно ослобођена од пацова 2012. године.

„Ова скупина нових малишана је дефинитивно резултат кампање сузбијања пацова. Они су и опипљив доказ како посвећен, напоран рад и улагања, уз велику подршку, може довести до позитивних ефеката“, рекао је након открића доктор Џемјс Гибс, један од истраживача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије