Унутар њујоршке станице вредне четири милијарде долара

Нова транспортна станица у Њујорку, која ће заменити привремено постављену након терористичког напада 11. септембра 2001. године, почела је да поприма облик и изгледа фантастично.

Унутар њујоршке станице вредне четири милијарде долара Унутар њујоршке станице вредне четири милијарде долара

Станицу "World Trade Center Transportation Hub" осмислио је шпански архитекта Сантјаго Калатрава, а требало би да подсећа на птицу која полеће из дететове руке. 

Упркос томе што је на грађевински посед забрањен улаз, сајт AnimalNY је објавио приличан број фотографија станице у изградњи.

Станица изгледа импресивно, са огромним бетонским сводовима који ће, када буде готова, чинити крила птице, према замисли Сантјага Калатраве.

Грандиозност и величина пројекта не чуде када се има у виду чињеница да ће станица коштати укупно четири милијарде долара. Ипак, читав пројекат од старта бије лош глас.

Са осам година кашњења и две милијарде већом сумом новца од првобитно планиране, нова станица је постала изузетно контроверзна тема.

Осим што је ураган Сенди направио штету од више стотина милиона долара и вратио пројекат неких годину дана, све остало је последица људског фактора.

Њујорк тајмс је у једном тексту подробно објаснио зашто су на пројекат потрошене додатне две милијарде долара.

У извештају се, осим оправданих трошкова, наводе бројне афере, корупција и веома лоше политичке и административне одлуке које су одлагале пројекат неколико пута и повећале укупну цену два пута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије