Читај ми!

Најдужу кобасицу на свету направили у Турији!

Главна атракција 31. Кобасицијадe у Турији била је најдужа сирова кобасица на свету, дугачка чак 2.031 метар и тежа од две тоне!

Џиновску кобасицу правило је шест врхунских месара цела три дана и две ноћи. Због ње је страдало двадесетосам крмача тешких укупно 6.880 килограма. У рекордерку је ушло само чисто месо.

Мирослав Медурић Чико, председник Организационог одбора Кобасицијаде каже да је у кобасицу стало тачно 3.240 килограма меса.

„Поред меса у њу смо ставили по 30 килограма слатке и љуте паприке, 65 кила соли и по 10 килограма белог лука и бибера“, прецизирао је Медурић.

Након што је пронета улицама Турије, „гинисовка“ је продата за мање од два сата, по цени од 500 динара за дужни метар.

На више десетина штандова, произвођачи из целе Војводине, нудили су разноврсне прехрамбене производе. На штанду Индустрије меса „Змајевац“ из Ирига била је велика гужва. Куповале су се скоро све врсте сувог меса.

„Имамо и производе од конзервираног меса, паштете и месне нареске и све врсте готових јела, које се најбоље продају“, каже власник „Змајевца“ Бранко Јелић.

На тродневној манифестацији посвећеној кобасици нуди се и познати мокрински сир.

Бојка Плавшић из „Мокрин-Млека“ истиче да су осим сира у Турин донели нове производе - кајмак и домаћи маслац.

У срцу Војводине нашле су се и мимозе обавијене димом печене јагњетине, чварака и кобасица. Мирисало је на све стране, а јело се као да је судњи дан. Кобасица се пунила и на лицу места. А, каква би то кулинарска манифестација била без разних паприкаша, па и од дивље свиње.

Памела Шмицер из Бачког Моноштора каже да у тај паприкаш улази месо дивље свиње и свињски папаци и уз лук и воду кува се добра два сата.

Награђени су најбољи произвођачи ракије, а музике и песме било је на све стране - и на бини, под шатором и на улици, сваком за душу. У преосталом делу програма 31. Кобасицијаде проглашена је најбоља индустријска кобасица, која је такође направљена у самој Турији.

Одржано је такмичење у брзом једењу кобасице и уручена награда госту из најудаљенијег места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара