Читај ми!

Нико не би веровао у ово пре 70 година

Гледајући фотографију заједничке војне вежбе америчке, аустралијске и јапанске војске код острва Гвам, тешко је замислити да су ове три земље пре само 70 година водиле крвави рат на Пацифику.

Фотографија некада стварно говори више хиљаду речи. Да су неком од житеља САД, Аустралије и Јапана пре 70 година показали фотографију заједничке војне вежбе оружаних снага те три земље, вероватно би рекли да је то немогуће.

Сада, с друге стране, три некада зараћене земље изводе заједничке војне вежбе. Авиони америчког, јапанског и аустралијског ваздухопловства летели су заједно изнад Гвама.

Јапански ловац „мицубиши Ф-2“, базиран на америчком Ф-16, може се видети на фотографији како прати „Б-52 стратосферску тврђаву“, директног наследника „Б-29 супертврђаве“, који је 1945. године бацио „малишу“ и „дебељка“ на Хирошиму и Нагасаки.

Занимљива је и чињеница да је „Мицубиши" пре 70 година производио легендарне „зерое", који су почетком рата утеривали страх у кости војсци САД.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара