Читај ми!

Северно од Њујорка ниво воде драматично „скочио“

Ниво воде уз североисточну обалу САД забрињавајуће се подигао током 2009. и 2010. године – чак 128 милиметара! Реч је о појави која се јавља једном у 850 година, упозоравају стручњаци и поручују властима приобалних подручја да се припреме на време.

Током двогодишњег периода ниво воде северно од Њујорка порастао је 128 милиметара, упозоравају научници у извештају објављеном у журналу Nature Communications, пише Би-Би-Си њуз.

Приобалне обасти мораће да се припреме за краткотрајне али екстремне догађаје повезане са новоом воде, поручују амерички стручњаци.

Климатски модели указују на то да ће током овог века скокови нивоа великих водених површина бити много чешћи.

„Екстремни пораст нивоа морске воде током 2009. и 2010. године уз североисточну обалу Северне Америке је без преседана током протеклих 100 година“, рекао је професор Ђенжун Јин са Универзитета Аризоне репортерима Би-Би-Си њуза.

„Статистичке анализе показују да је реч о нечему што се догађа једном у 850 година“, истакао је Јин.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се