Јапан тера запослене да користе одмор

Влада у Токију намерава да у закон у раду унесе члан о обавезном коришћењу најмање пет дана годишњег одмора у току године. Овај предлог требало би да буде формулисан у петак током састанка радне групе јапанског министраства здравља, преноси јапанска штампа.

Запосленим Јапанцима са радним стажом од најмање шест и по година загарантован је плаћени годишњи одмор у трајању од 20 дана, али њега у целини искористи тек половина запослених.

Један број запослених Јапанаца не искористи ниједан дан годишњег одмора, што има за последицу претерани премор, због чега се дешавају повреде на раду које чак понекад имају трагичан исход.

Нови предлог закона обухвата само запослене са загарантованих 10 дана плаћеног годишњег одмора, изузимајући запослене са скраћеним радним временом јер они нису изложени толиком ризику од повреда на раду услед премора као радници са пуним радним временом, преноси Ројтерс.

Према писању јапанске штампе, влада у Токију неће у потпуности изаћи у сусрет ни захтевима синдиката који траже да запослени буду у обавези да искористе најмање осам дана плаћеног годишњег одмора, нити управама компанијама који захтевају увођење законске обавезе од три дана годишњег одмора, већ ће наћи компромисно решење од пет обавезних пет дана одласка на одмор у току године.

Јапанци су познати као крајне марљиви радници који се чак одричу годишњег одмора како не би осећали кривицу да неко ради уместо њих док се они одмарају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије