Јахачи пантера ипак Микеланђелови

Две, широј јавности непознате, бронзане скулптуре у оквиру изложбе у музеју Фицвилијам у Кембриџу – можда је израдио славни Микеланђело. Уколико се ово испостави да је тачно, то ће бити једини сачувани Микеланђелови радови у бронзи.

Скулптуре голих, мишићавих мушкараца који јашу пантере биле су приписане Микеланђелу у 19. веку, али је та теорија одавно напуштена. Међутим, стручњаци са Универзитета Кембриџ сматрају да су заслуге за израду две бронзане скулптуре неоправдано одузете великом уметнику.

„Учешће у овако важном пројекту било је изузетно узбудљиво. Сарађивали смо са великим бројем стручњака и историчара уметности из Велике Британије, Европе и САД. Сарађивали смо и са конзервационистима и анатомима“, рекла је Викторија Ејвери за Би-Би-Си.

Заслуга за прављење скулптура је након 19. века приписана холандском скулптору Вилијаму Данијелсу ван Тетроуду. У последњих 100 година, све до прошле јесени, сви стручњаци су били сагласни да их Микеланђело није израдио.

Међутим, Пол Јоанидес, професор историје уметности на Универзитету Кембриџ, повезао је скулптуре за ситним детаљем у цртежу из 16. века, који се чува у музеју Фабр у Монпељеу. Један од Микеланђелових ученика направио је копије многих изгубљених скица свог ментора, а у ћошку једне од њих нацртан је мишићави младић на пантеру.

Позе младића и пантера су изузетно сличне једној од скулптура – скица је нацртана стилом какав је Микеланђело користио приликом осмишљавања својих скулптура.

Два младића на пантерима упоређена су са Микеланђеловим бронзаним скулптурама и стручњаци су закључили да су по стилу израде и анатомије изузетно слични његовим радовима између 1500. и 1510. године.

Користећи икс-зраке, тим је установио да су скулптуре изливене по техници која се користила крајем 15. и почетком 16. века. Стручњаци ће наставити истраживање, а открића ће обелоданити у јулу.

„Бронзе су изузетно моћне и заслужују помну студију. Надамо се да ће јавност доћи и сама их погледати и учествовати у дебати“, каже Ејверијева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара