Рекордан лет балоном преко Тихог океана

Руско-амерички двојац авантуриста успео је да балоном с хелијумом прелети од Јапана до Северне Америке, оборивши рекорде по трајању и по дужини лета таквом летелицом.

Неустрашиви авантуристи Американац из Њу Мексика Трој Бредли и Рус Леонид Тјухтајев успели су да прелете Тихи океан балоном са хелијумом, преноси Бета

Двојица пилота винули су се у вис у Саги, у Јапану, у недељу у зору, а у петак су стигли надомак обале Калифорније, у САД, где се балон спустио неколико сати касније када се време поправило.

Летом који је трајао 143 сата, оборили су рекорд из 1978. године. Тада су Бен Абруцо, Макси Андерсон и Лери Њуман као први који су балоном прелетели Атлантски океан, били у ваздуху 137 сати што се до данас сматрало тешко достижним за балоне било које категорије.

Са 10.000 километара лета од Јапана до Северне Америке потукли су и светски рекорд у дужини лета балоном који је износио 8.381 километар. Ипак, оба рекорда тек треба да озваничи Мећународна федерација за аеронаутику.

Балон назван Два орла има најсавременији навигациони систем, основне потрепштине и комплет за прву помоћ, као и опрему за комуникацију с командним центром.

Летећи на надморској висини од најмање 4.500 метара, пилоти имају маске за кисеоник и данима су непокретни, ушушкани испод посебног покривача да би се заштитили од хладноће.

Температура у њиховој капсули не прелази 10 степени Целзијуса. Били су спремни да издрже неколико дана у капсули, с мало сна и са ограниченом количином кисеоника.

Њихов лет је важан и за истраживаче Универзитета Аризоне који проучавају последице умора на когнитивне способности.

Лет у капсули балона пилотима личи на видео-игру, јер су пред њима само екран уређаја за ГПС навигацију и екран с метеоролошким подацима, брзином и висином, рекао је пилот Бредли за агенцију АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се