Астрономи пронашли супер-Сатурн

Четири века након што је Галилео Галилеј својим телескопом први пут је угледао Сатурнове прстенове, астрономи су успели да пронађу сличну планету ван нашег Сунчевог система.

Амерички и холандски астрономи обелоданили су да су открили џиновску планету налик Сатурну, названу Ј1407Б, чији су појасеви 200 пута већи од Сатурнових.

Како преноси АФП, ова планета има систем од 30 прстенова који је тако велик да би, у случају да се налази око Сатурна, преовладавао нашим ноћним небом.

„Био би огроман! Прстенови и размак између њих лако би се могли видети са Земље“, истакао је Метју Кенворти са холандске опсерваторије Лајден.

„На небу изнад наших глава изгледао би седам пута већи од пуног Месеца“, додао је он.

Сваки од прстенова планете Ј1407Б има у промеру више десетина милиона километара. Прстенови почињу на растојању од око 30 милиона километара од планете и протежу се дужином до 90 милиона километара.

Научници верују да су састављени од прашине, с обзиром на то да је планета Ј1407Б превише врела – око 1.000 до 2.000 степени Целзијуса, да би имала прстенове од леда као Сатурн.

Кенворти и Ерик Мамаџек из Универзитета Рочестер у Њујорку прегледали су базу података са милионима фотографија звезда снимљених телескопима широм света у оквиру пројекта "SuperWASP", који има за циљ проналажење егзопланета, светова ван нашег Сунчевог система.

Планета Ј1407Б, која је удаљена око 400 светлосних година од Земље, снимљена је још 2007. године, а откривена тек 2012. године.

„Сигурно су је запазили и други астрономи, али су вероватно помислили да је посреди био проблем са камером јер је снимак веома чудан“, објаснио је Кенворти.

Ј1407Б је велика планета, нека врста супер-Сатурна, како ју је описао Мамаџек.

Припада групи „смеђих патуљака“, тј. субстеларних објеката много већих од планета, али чија је маса испод нивоа неопходног за одржавање фузионих реакција тако да не одашиљу светлост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво