Читај ми!

Панорамски приказ дрезденског пакла

Пре нешто мање од 70 година, западни савезници су извели једну од најконтроверзнијих војних акцијa у Другом светском рату. На немачки град Дрезден, који није имао никакав војни значај, бачено је 4.000 тона бомби, при чему је погинуло 25.000 људи. Уметник Јадегар Асиси створио је панорамски приказ уништеног града јер је, како каже, хтео да покаже трагедију која је задесила не само Дрезден већ и многе европске градове.

Између 13. и 15. фебруара 1945. године, Дрезден је претворен у рушевину на Елби. Грађани су дословце доживели пакао, јер су британско и америчко ваздухопловство у таласима „сипали“ експлозивне и запаљиве бомбе по граду.

Пожар је захватио цео град, а површина од шест и по квадратних километара потпуно је уништена. Историјски центар града прогутала је ватра.

Једна од ретких зграда која је наставила да стоји након четири дана „инферна“ била је кула градске скупштине.

Сада, 70 година након трагедије, уметник Јадегар Асиси створио је кружну панораму града у реалној величини димензија 100 метара у пречнику и 30 метара висине.

„Овај пројекат не приказује само трагедију Дрездена већ и многих европских градова који су уништени, попут Ротердама, Ковентрија, Стаљинграда и Варшаве“, објашњава уметник.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво