Читај ми!

Голим рукама освајају Ел Капитан!

Двојица Американаца су на пола пута до савладавања једног од најтежих успона у слободном пењању, врха Ел Капитан у националном парку Јосемити у Калифорнији.

Кевин Џоргесон (30) из Калифорније и Томи Калдвел (36) из Колорада би, ако се све буде одвијало по плану, до циља могли до стигну у петак или суботу.

Све етапе овог подвига забележиће фотограф Том Еванс, који се такође бави пењањем.

Пар би требало да освоји врх гранитне стене "Down Wall" који се налази око 900 метара изнад подножја долине Јосемити.

На свом вертикалном путу до циља, пењачи спавају и једу у висећим шаторима, а о свом подвигу велику број заинтересованих обавештавају преко друштвених мрежа.

Многи су до сада освојили ову секцију стена у парку Јосемити уз помоћ опреме за пењање, али ће Џоргесон и Калдвел бити први који ће, ако успеју у својој намери, савладати овај успон техником слободног пењања, користећи ужад само за спречавање евентуалних падова.

Два пута су већ покушавали, али безуспешно.

Као што се и на сликама види, користе сваку пукотину и избочину не би ли напредовали ка врху, но, повремено ипак морају да стану и одморе да би им се обновила кожа на прстима и шакама.

Први пут је Ел Капитан освојен 1958. године, а на путу до врха пењачи могу да бирају један од 100 смерова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије