Читај ми!

Црни понедељак

Данас је и у Србији и у већем делу света био први радни дан у Новој години, негде га називају Црни понедељак. У многим државама и у многим пословима сматра се да први радни понедељак у години указује на то каква ће бити цела година. Да ли је у питању само сујеверје или се на данашњи дан доносе и неке животно значајне одлуке?

У Јапану, Нова година по традицији почиње лицитацијом за прве плаворепе туне на које је управо отворена сезона лова. Сви светски медији известили су о традиционалној аукцији за прву туну ове године, коју је власник једног познатог ланца платио чак 37 и по хиљада долара.

Много за једну рибу? Не уколико желите да се похвалите да управо ви нудите први, ексклузиван суши у години. Овај исти власник је пре неколико година прву туну платио чак милион и по долара. Кажу, такмичио се са власником другог ресторана, и није попустио...

Такође у Јапану, новогодишња традиција су такозвани „моћи колачићи“ од пиринча. Праве се по древном рецепту, а главна одлика им је што су страшно лепљиви.

Управо због лепљивости, током ових празника у Јапану се чак девет људи удавило овим колачима, а двадесетак је у тешком стању. На телевизији сад пуштају упутства да се пре јела, „моћи колачићи“ обавезно исеку на ситне комаде.

У Енглеској, први радни дан после нове године познат је по неславном рекорду - то је дан у години када се судовима поднесе највише захтева за развод брака. Психолози то тумаче као последицу више нерадних дана које парови, први пут у целој години, проведу заједно од јутра до мрака, тад се осети сва нетрпљивост, донесу се неке новогодишње одлуке, и позове се адвокат.

Први радни дан у Енглеској везан је за још један, не толико удаљен феномен.

У британским канцеларијама, први понедељак у години је дан кад се на послу догоди највише брачних превара. Хладни Енглези тада или спусте гард, или има везе што се први пут приближе колегама и колегиницама, вероватно су поново у игри новогодишње одлуке. Било како било, први радни дан после Нове године у Британији није превише продуктиван.

Иначе, у другом делу филма Повратак у будућност, Марти Мекфлај из своје 1989. одлази у далеку будућност, у 2015. Љубитељи филма су почетак године искористили да утврде шта су аутори погодили, а где су погрешили. Нешто су сјајно предвидели: имамо равне телевизоре, мобилне телефоне, видео-комуникацију, биометрију, дронове, таблете, „гугл наочаре“...

Неке техничке новотарије још нису измишљене, а као велику грешку критичари наводе следеће - у једном тренутку Марти чита текст о свом сину који је ухапшен, и два сата касније осуђен на 15 година робије. Запањено пита како је могуће да се пресуда донесе свега два сата по хапшењу, а Док му објашњава: просто, укинули смо адвокате.

То јесте грешка за Америку, али очигледно се нису довољно распитали. У неким другим земљама у свету, 2015. заиста почиње без адвоката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије