Читај ми!

Подигли новине и пронашли благо!

Читав возни парк олдтајмера - „бугатија“, „хиспано суиза“, „делахеја“, „масератија“ и „ферарија“, од којих неколико изузетно ретких модела, пронађен је недавно на једном имању у западној Француској.

Подигли новине и пронашли благо! Подигли новине и пронашли благо!

Како преносе француски медији, испод хрпе старих новина и папира било је сакривено 60 аутомобила, произведених између 1930-их и 1970-их година.

„Био је узбудљиво као да улазите у Тутанкамонову гробницу“, испричао је Матје Ламур, директор аукцијске куће „Арткиријал мотокарс“.

Прекривене прашином и прљавштином, коровом и пузавицама које су неретко расле и унутар самих возила, ове „друмске лепотице“, међу којима и легендарни „талбот лаго Т26“ из 1948, један од три преостала „масератија А6Г гран спорт“ у свету, из 1956, и „ферари 250 калифорнија“ из 1961, чији је власник једно време био француски глумац Ален Делон, део су колекције извесног Рожеа Бајона, великог љубитеља аутомобила.

„Желећи да на свом имању отвори музеј посвећен аутомобилизму, куповао је најпознатије моделе у Француској и широм Европе“, објаснио је Ламур.

Бајон је, у међувремену, банкротирао, а његова драгоцена колекција остала је деценијама сакривена од јавности. Аутомобилско благо које је годинама сакупљао откривено је тек након недавне смрти његовог сина.

Процењена на 16 милиона евра, возила, од којих нека заслужују да се нађу у музејским збиркама, биће продата на аукцији коју ће кућа „Арткиријал“ организовати 6. фебруара у Паризу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије