Читај ми!

Порнографијом против пореза!

Мадридско женско позориште пронашло је занимљив начин да избегне повећање пореза које жестоко погађа шпанска позоришта – почели су да продају порно-часописе.

Група се раније ове године регистровала као дистрибутер порнографских магазина – пошто су на попусту купили 300 бројева старих еротских часописа.

Позориште „Примас де Ријесго“ сада, уз сваки магазин који продаје по цени од 16 евра, нуди бесплатну улазницу за своју продукцију једног комада писца из 17. века Педра Калдерона де ла Барке.

Како је порез на порнографију за готово петину нижи од пореза за позориште, чланице трупе тако могу не само да задрже ниже цене улазница већ и избегну плаћање огромних пореза који прете да обогаље шпанску културну сцену.

Конзервативна влада премијера Маријана Рахоја подигла је порез на улазнице за филмове, позоришне представе и концерте са осам на 21 посто у септембру 2012. у оквиру пакета мера за смањење јавног дефицита насталог са скоком стопе независности.

Порез на продају магазина остао је четири посто.

„Желимо да се људи запитају какво друштво доноси овакву одлуку. Нека упореде порнографију и Калдерона и изведу закључке“, рекла је АФП-у директорка трупе, 34-годишња Карина Гарантива.

„Не тражимо субвенције, ми смо приватна иницијатива. Најбоље субвенције су фискалне мере које ме неће спречити да радим свој посао“, додала је директорка.

Публике је на културним догађајима мање после повећања пореза, показала је студија Националне федерације позоришних и плесних удружења. Њихови подаци показују да је број посетилаца кулурних манифестација пао са 13,1 на 9,3 милиона, приходи пали за четвртину а 1.800 људи је остало без посла.

„Ово је ванредно стање“, каже Хесус Цимаро, позоришни продуцент из Мадрида који је председник Федерације.

Федерација тражи од владе да смањи порезе на улазнице на 10 посто, као што је случај у Италији, која је такође под притиском да смањи дефицит. Они указују да су порези у суседној Француској свега 5,5 посто, док су у Немачкој седам одсто.

„Само уз ову меру (смањење пореза), средње или веће позоришне компаније могу да поставе годишње још три или четири продукције“, рекао је он.

Влада тврди да је повећање пореза на позоришне карте неопходно зарад баланса јавних рачуна и тренутно нису заинтересовани да смање порез.

Чланице трупа „Примас де Ријесго“ одлучне су да продају магазине све док влада не смањи порез.

„Ако влада смањи порез престаћемо са кампањом. Ако не, тераћемо до краја. Ми смо или део проблема или део решења. Не треба да се жалимо већ да радимо да се то промени“, наводи Гарантива.

Иницијативу је јавност добро прихватила и до сада је купљео 180 порно-магазина за премијеру комада „Велики мађионичар“ 25. новембра.

„Делује као оригинални начин борбе са економским масакром са којим су уметници суочени и то потпуно подржавам“, рекла је Дајана Иразабал прелиставајући свој примерак порно-часописа током извођења представе.

Постоје и они којима се ова иницијатива не допада због моралних питања, али Гарантива узвраћа: „Није неморално што жене дистрибуирају порно-магазине, већ што влада нуди повластице за таква издања а не за културно наслеђе.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије