Читај ми!

„Калашњиков – оружје света“

Ребрендирање најпрепознатљивије пушке на свету никако није мали подухват, али концерн „Калашњиков“ сматра да је промена имиџа више него потребна за „ак-47“. На конференцији за медије у Москви представљени су нови планови – лансирање спортске и ловачке опреме и одевне линије, нови лого и нови слоган: „Оружје света“.

Промена имиџа „ак-47“ долази у тренутку када је стопирана испорука 200.000 пушака у САД због претходно уведених санкција. Уместо тога, компанија се сада окренула Азији, рекао је извршни директор концерна „Калашњиков“ Алексеј Криворучко.

Према његовим речима, тржиште САД је веома важно за ту компанију, али је важно и да се пробију на нова тржишта, посебно као спортски и ловачки бренд.

У складу са тим, постојаће три производне линије - „Калашњиков“ за руске и стране војске, „Бајкал“ за ловце и „Измаш“ као линија спортских производа. Осим Азије, компанија ће покушати да се пробије и на тржишта Јужне Америке и Африке.

Руска компанија је за промену имиџа чак искористила и чињеницу да је „ак-47“ познат широм света не само по употрерби у званичним војскама већ и код побуњеника у великом броју земаља.

„Ова пушка је омогућила и социјалне револуције. Покрети за слободу у Африци, Азији и Латинској Америци могли су коначно да се супротставе професионалним, колонијалним војскама. 'Aк-47' им је омогућио да се изборе за своја права и добију правду. Ово је оружје које је помогло људима да одбране своје породице и будућност, као и да обезбеде право на мирну будућност“, наводи се у једном од кратких промотивних снимака.

Како је пренео Бизнисвик, концерн „Калашњиков“ жели да постане препознатљив и вредан попут „Епла“. Поређење није неосновано.

Обе компаније су необичне јер су своја глобална царства (у различитим сферама) подигли на веома краткој листи производа, који се не мењају често. Направиле су добру основну платформу, која је постала синоним за квалитет. Обе компаније послују широм света, па су, имајући у виду ту чињеницу, прави имиџ и препознатљиви лого изузетно битни.

Нови лого је слово „К“ на црвеној позадини, с тим што горња линија слова иде у облику препознатљивог закривљеног шаржера на пушци.

Најраспрострањенија пушка на свету, „ак-47“ направљен је 1947. године, а убрзо је постала изузетно популарна широм планете због издржљивости и поузданости. Процењује се да је досад продато 100 милиона примерака.

Михаил Калашњиков, конструктор пушке, преминуо је 2013. у 94. години. Иако је рекао неколико пута да је поносан на свој изум, у писму упућеном Руској православној цркви признао је да осећа духовни бол због жртава које је изазвала.

„Муче ме питања на која немам одговор. Ако је моја пушка однела многе људске животе, је ли то значи да сам ја као хришћанин и православац одговоран за њихову смрт“, написао је Калашњиков 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара