Читај ми!

Најскупље модерне грађевине на свету

Грађевине често служе као градски симболи и због тога понекад коштају баснословну количину новца. Обично је реч о облакодерима, али листа сајта „Емпорис“ показује и да није само висина пресудни фактор грађевинског рачуна који ће бити испостављен.

Уколико израчунате, сваки од 27 спратова „Шератоновог“ хотела и одмаралишта у кинеском Хижуу коштао би 55 милиона долара. Са коначном ценом од скоро милијарду и по долара кошта као и 163 спрата висока Бурџ Калифа.

Хотел још није завршен, али компјутерске анимације показују како ће изгледати, а планирана цена је висока баш због свог чудног облика и невероватно сложеног начина градње.

Бурџ Калифа је кад је реч о трошковима градње изједначена са „Шератоном“ у Кини, али имајући у виду да је 136 спратова виша, уредници портала Емпорис доделили су јој једну позицију више.

Иако милијарду и по долара можда звучи као много новца, за највишу зграду на свету то је и те како пристојна цена.

Колико кошта добро опремљена болница са најмодернијим апаратима и врхунском инфраструктуром најбоље сведочи чињеница да су се на листи девет најскупљих модерних грађевина нашле и две болнице у Аустралији.

Прва је универзитетска болница "Gold Coast" , седмоспратна болница која кошта чак 1,55 милијарди долара.

Шести на листи је симбол Тајпеја, који је ове године напунио десет година. До 2010. године Тајпеј 101 држао је рекорд као највиша зграда на свету, док му ту титулу није преузела зграда са осме позиције.

Облакодер је коштао 1,76 милијарди долара, а трошкови су великим делом били оправдани јер се грађевина налази у зони земљотреса и тајфуна, па је на структурна ојачања потрошено много новца. Близу деведесетог спрата налази се огроман тег, који се њише у супротном смеру од зграде спrечавајући да се превише савије.

Лондонски 1,9 милијарди долара вредан "Shard" je мегапројекат британске престонице који је дизајнирао познати архитекта Ренцо Пјано.

Облик и висина зграде нису једини разлози за цену – темељи су намерно направљени да буду изузетно масивни како би се обезбедилa додатна стабилност, а модерни симбол Лондона направљен је и у изузетно скупом делу града.

Зграда хотела „Палацо“ у Лас Вегасу далеко је од највише на свету, али оно што јој фали у висини надокнађује у употребној површини.

У њу је уложено више од 1,9 милијарди евра, а када говоримо о величини, најбоља илустрација је та да је престигла Пентагон на листи највећих америчких зграда.

Поново се листу пробила болница, и поново је у Аустралији. Упркос чињеници да је тренутно у изградњи, за пројекат је одвојена сума од 2,1 милијарду евра!

Због велике површине, бројних болничких крила и скупоцених апарата "Royal Adelaide Hospital" постаће следеће године, када буде завршена, најскупља болница на свету.

Румунски диктатор Николаје Чаушеску наводно је тражио од својих архитеката да се угледају на севернокорејске лидере када су осмишљавали зграду парламента.

Након уложене три милијарде долара и 13 година мукотрпне градње, изграђена је највећа зграда државне администрације на свету.

Најскупља зграда на свету је тек изграђен светски трговински центар у Њујорку – "One World Trade". Њујорк тајмс је недавно објавио чланак у ком је обелодањена астрономска цена од 3,9 милијарди долара.

Због великих грешака у процени и градњи, лоших одлука, неспособности одређених кадрова, као и огромним, масивним темељима уграђеним на изузетно тешкој подлози трошкови су вишеструко увећани током година градње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара