Читај ми!

Пошаљите прамен косе на Месец – за 60 фунти!

Најновији британски свемирски пројекат пружа обичним смртницима прилику да оставе свој траг на Месецу, а да уједно помогну научницима да пронађу идеалну локацију за будућу базу на Земљином природном сателиту.

Компанија "Lunar Mission One" лансирала је донаторску платформу како би обезбедила средства неопходна за покретање мисије.

До средине дана, организатори су успели да прикупе близу 74.000 од зацртаних 600.000 фунти (940.000 долара), саопштила је најпознатија платформа за групно финансирање Кикстартер.

Како преноси Ројтерс, у првих неколико сати акцији се придружило више од 750 људи. Од заинтересованих се тражи да уплате најмање 60 фунти, а заузврат добијају дигиталну меморијску кутију у којој ће њихове поруке, фотографије, видео-снимци и ДНК (прамен косе) бити послати и закопани у капсули на Месецу.

Организатори планирају да још неколико пута понове ову кампању како би прикупили сав новац потребан за реализацију пројекта који се процењује на 500 милиона фунти.

„Владама је све теже да финансирају свемирска истраживања чији је једини циљ унапређење људског знања и разумевања“, рекао је оснивач мисије Дејвид Ајрон, бивши официр краљевске морнарице, који се преобратио у саветника свемирских и технолошких пројеката.

„Свако, где год да се налазио у свету, може да учествује уз неколико фунти“, навео је Ајрон, преноси Ројтерс.

Покренут од стране групе инжењера и научника, уз подршку Универзитетског колеџа у Лондону и Брајана Кокса, физичара и водитеља научних програма Би-Би-Сија, мисија има за циљ да за десет година пошаље модул без посаде на Месечев неистражени Јужни пол у потрази за згодним местом за евентуалну базу.

Мисија ће, такође, имати задатак да истражује Месечеву површину на досад највећој дубини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво