У Холандији једу...инсекте и цвеће?

Иако производе више него што им треба, Холанђане су забринуле прогнозе Уједињених нација - да већ средином века неће бити довољно хране за све на планети. Сада и у ваздуху, мору, земљи траже храну која ће заменити биљне и животињске протеине. Екипа РТС-а је испробала нове укусе Холандије, иако неке од њих не бисмо повезали са храном.

Оно што је за једне ноћна мора, за друге је најбољи извор протеина и храна у будућности - инсекти! Зато што имају мало масти и до 70 одсто протеина.

Гер ван де Вал добио је идеју да инсекте претвори у храну када је пре 6 година пробао скакавца са чилијем: „Људима се то допало на друштвеним мрежама и онда сам помислио - могао бих да започнем бизнис. Почео сам са онлајн продајом, сада већ имам фарму где их и узгајам. За сада имамо цврчке, и друге инсекте као што су црви и скакавци. У будућности ћемо можда имати и бубашвабе“.

Новинари су имали прилику да пробају скакавца преливеног карамелом. Најхрабрији је био колега из Туниса, који је пробао први. Све у свему, има укус као слатки чипс.

Све већа потражња за здравом, безбедном и органски произведеном храном на светском тржишту подстакла је Холанђане да направе пилетину од соје, али и да узгајају јестиве алге у слаткој води. Алтернативу здравом ручку почели су да траже и у сланој води. У провинцији Зеланд прошле године основана је прва фарма морске траве. 

„Мало смо истраживали и сазнали да она узима угљен диоксид из ваздуха, да је добра храна за рибе, да прочишћава воду и да је веома корисна за животну средину. Али здрава је и за људску исхрану, јер не постоји биљка која расте на земљи и која има такву комбинацију и квалитет минерала, витамина и протеина", рекла је Ребека Вилинг

Као таква биљка, може се стављати, свежа или сушена, у свако јело, чак и у дезерт. Слана вода, али у земљи, прија и поврћу семфајр или мотрика. Помиње је још Шекспир, али за Холанђане, она је нови извор зараде и здравља у тањиру.

Узгајивач мотрике, Мат Јансе је рекао: „Укус јој је специфичан и не може се упоредити ни са једним другим поврћем. И генетика јој је у потуности природна. Семе биљке смо 2006. нашли у дивљини. Тешко је узгајати је и планирати проширење производње“.

И то је само делић холандске визије. Нове укусе за 22. век траже и у цвећу, печуркама које гаје на отпаду, у грожђу узгајаном на сланој острвској земљи. Нов простор за засаде траже у центру града, на крововима Амстердама. Чини се да већ живе нашу будућност и брину о њој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво