Читај ми!

Органски молекули пронађени на комети

Сонда „Филе“ открила је органске молекуле на површини комете 67П/Чурјумов-Герасименко, на коју је слетела пре шест дана. Угљенична органска једињења основ су живота на нашој планети, а она пронађена на комети могла би да дају доказе о хемијским састојцима који су на нашу планету донети у њеној „младости“.

Једињења су прикупљена помоћу немачког инструмента дизајнираног да сакупља узорке из атмосфере комете. Друге анализе наводе на закључак да је површина комете највећим делом прекривена ледом са танким слојем прашине.

Доктор Фред Госман, главни истражитељ на инструменту „Козак“ који је открио органска једињења, потврдио је откриће за Би-Би-Си. Ипак, додао је да тим Европске агенције за истраживање свемира (Еса) још интерпретира податке.

Још није обелодањено који молекули су пронађени нити колико су сложени.

Било како било, резултати наводе на закључак да су комете имале велику улогу у преношењу неких материја - градивних блокова у првобитним хемијским једињењима, која су омогућила еволуцију живота на Земљи.

Прелиминарни резултати другог инструмента, названог „Мупус“, показују да површину комете прекрива 10 до 20 центиметара дебео слој прашине испод ког се налази изузетно тврд слој леда. Такође је регистровао температуру од минус 153 степени Целзијуса.

Након слетања сонде, научници су морали брзо да раде и спроводе кључне тестове пре него што су се батерије испразниле. Један од најбитнијих тестова било је узимање дубинског узорка и његово анализирање у рерни инструмента „Козак“.

Нажалост, према последњим информацијама узорак није доспео у рерну.

„Узорак није доспео у Козак. Али знамо засигурно да је бушилица пробила слој земље колико је могла и да се вратила. Једино што узорак из ње није доспео у рерну“, рекао је Марк Мекофрин, старији научни саветник Еса.

Научници се сада надају да ће сонда, када се буде проближавала Сунцу, успети да напуни батерије и обави све тестове до краја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво