Читај ми!

Портрет који су скривали од Хитлера ускоро у јавности!

У Другом светском рату чувени Да Винчијев аутопортрет је у највећој тајности пренесен из Торина у Рим јер нису желели да га се Хитлер докопа, у страху да би му он, према веровању, дао још већу моћ.

Један од најпознатијих аутопортрета на свету биће ускоро доступан јавности.

Реч је о слици Леонарда да Винчија старој 500 година за коју се верује да има магичне моћи.

Из тих разлога, у „пећину“, специјалну просторију у Краљевској библиотеци, моћи ће током једног сата да уђе само 50 посетилаца.

Слика се налази у Торину, у Краљевској библиотеци.

Постоји легенда, поглед Леонарда да Винчија на аутопортрету толико је интензиван и снажан да они који га посматрају тако добијају велику снагу.

Који год да је био разлог тајног премештања слике, њену вредност потврђује чињеница да је из целе Леонардове колекције која се чува у Краљевској библиотеци у Торину – само она је измештена, како преноси Би-Би-Си.

Директор библиотеке, Ђовани Сачани, каже како Леонардов аутопортрет није био у Риму чуван у одговарајућим условима, па је слика претрпела оштећења, између осталог нестао је и Леонардов потпис.

Од 1998. слика се заједно са хиљадама других непроцењивих цртежа и рукописа налази у посебно изграђеној просторији коју називају „пећина“, у коју не улази природно светло, температура се одржава на 20 степени Целзијуса, а влага на 55 посто.

Прича о томе како је портрет Леонарда уопште завршио у Торину такође је занимљива. Слика је била део велике колекције коју је 1839. године купио краљ Пијемонта-Сардиније Карло Алберт. Набавио ју је од трговца уметнинама Ђованија Волпатоа. Али, како је он дошао до ње, није познато.

Од краља је тражио 70.000 лира за Леонардову колекцију, међутим, овај је успео да му плати само 50.000. С обзиром на то да му је дао попуст, Волпато је тражио да буде неплаћени кустос у Краљевској библиотеци у Торину те да се брине о колекцији.

Тако је она завршила у Торину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара