Читај ми!

У Хрватској највећа фабрика баклава у Европи!

Једна од омиљених посластица са ових простора ускоро би на европске столове могла долазити из Хрватске. У британској фирми "New Bakery" кажу да су нашли савршену „формулу“ која ће се свидети сваком Европљанину.

Код Велике Гроцке, у близини Загреба у четвртак је отворена највећа фабрика баклава у Европи, инвестиција вредна пола милиона евра.

Фабрика за почетак запошљава 12 радника, а већ у првој години очекује се приход од два милиона евра, преноси Ал Џазира.

План је да се у следећих годину до две приход удвостручи, а са тиме би могло ићи и ширење капацитета и повећање броја радника на неколико десетина наредних година.

Чак 95 посто производње биће пласирано на европско тржиште, првенствено у Немачку, Француску и Велику Британију, а амбиција је даље ширење и на светско тржиште како би постала највећа светска фабрика баклава.

Фабрика је отворена у Хрватској, иако су опције биле производња у Румунији или Бугарској.

Како је за Aл Џазиру рекао један од оснивача фирме, Константин Азар, након анализа закључили су да је Хрватска идеално место за покретање бизниса, иако су се и они, као и многи инвеститори, сусрели с тешкоћама.

„Бирократија је била проблем, на првом месту. Али мислим да постаје ипак све лакше и лакше. Пре приступања ЕУ било је много више тешкоћа јер је била другачија законска регулатива коју нисмо познавали и нисмо знали како да пролазимо кроз њу“, објашњава Азар.

А за производ, каже, има места, јер се њихова баклава разликује од оних које се обично нуде.

Месецима су спроводили истраживања тржишта и експериментисали са укусима, па су пронашли „формулу“ за коју сматрају да ће се свидети сваком Европљанину који, наравно, воли такву врсту колача.

„Имамо производ савршен за свакога, било да сте Енглез, Немац или Хрват, свиђа ће вам се. То је сувља баклава него што је уобичајено“, објашњава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се