Решена мистерија Амелије Ерхарт?

Комад алуминијума који је пронађен пре 23 године је највероватније део несталог авиона Амелије Ерхарт, наводе стручњаци из Међународне групе за порналажење историјских авиона.

Стручњаци из Међународне групе за проналажење историјских авиона (ТИГХАР) сматрају да комад алуминијума пронађен на удаљеном пацифичком острву Никумароро може бити само од авиона Амелије Ерхарт која је нестала 1937. године.

Извршни директор „ТИГXАРА“ - Рик Гилеспи рекао је да су димензије, пропорције, материјали делова сваког авиона карактеристични, као што је отисак прста јединствен код сваког појединца. „Тако овај делић одговара Амелијином - 'Локид Модел 10 Електра', који је тренутно у процесу реконструкције.“

Стручњаци су приложили и фотографију, која показује где се алуминијумски комад уклапа у авион.

„Ово је први пут да артефакт пронађен на Никумароро оствру има директну везу са Амелијом Ерхарт“, рекао је Гилеспи.

То може указивати и да су Ерхарт и Фред Нунан, њен навигатор, преминули на овом острву у области јужног Пацифика.

„Многи преломи, раздеротине и удубљења пронађена на овом похабаном делићу алуминијума могу бити важни трагови о судбини 'Електре'“, додао је Рик Гилеспи.

Стајни трап овог авиона је можда завршио у води око острва Никумароро, што се може закључити по архивским фотографијама из 1937. године које приказују како нешто плута по води.

Стручњаци из „ТИГХАР“-а планирају путовање на Никумароро у јуну наредне године, да виде да ли више информација може бити откривено на лицу места.

Гиллеспи је такође рекао да они „траже делимично финансирање, од стране појединца, које би направило значајан допринос, у замену за место у тиму експедиције.“

Ерхартова, прва жена пилот која је прелетела Атлански океан, кренула је у јулу 1937. на пут око света, али се њен авион срушио у области јужног Пацифика. Проглашена је мртвом у јануару 1939. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се