Читај ми!

Рафаиловићи уловили „главоњу“ од три метра!

На отвореном мору, у територијалним водама Црне Горе, рибар Илија Рафаиловић из Рафаиловића, упецао је 2,8 метара дугог морског пса, такозваног „главоњу“. Овај капитални улов узбуркао је тамошњу јавност.

Познати рибар Илија Рафаиловић из Рафаиловића, упецао је на отвореном мору 2,8 метара дугог морског пса, такозваног „главоњу“, пише портал Вијести.

Рафаиловић, који је власник ресторана „Три рибара“ у овом приморском месту, професионално се бави риболовом, готово три деценије.

Илија Рафаиловић каже да је морског пса са својим братанцем и колегом ухватио на 18 миља од обале, на 120 метара дубине.

Иначе, након што је капитални улов донет у Рафаиловиће, о свему је обавештен и Институт за биологију мора из Котора који је потврдио да је реч о морском псу „главоњи“ (Hexanchus griseus).

Главоња је врста морског пса, кога називају и „пас главоња шестошкргаш“, „пас волоња сивац“, „сиви морски пас“, „пас волоња шестошкргаш“.

Ова врста је једна од већих врста, наиме, највећи ухваћени примерак имао је 482 центиметара. Тело му је врло снажне грађе. Њушка му је тупо заобљена са шест шкржних отвора са сваке стране, а не пет као што је то уобичајено код морских паса.

Има флуоресцентно зелене очи, а тело му је сиво-црне до чоколадно смеђе боје, која иде ка светлијој према трбуху.

На странама има видљиву светлију црту, а крајеви пераја су скоро бели.

Храни се искључиво оним што улови, а то су друге врсте морских паса, раже, друге врсте риба, лигње, ракови, козице, па чак и туљанима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара