Читај ми!

Подводна археологија, Тасос са друге стране

Мало је оних који су на грчком острву Тасос истражили све занимљивости. То је учинио Дарко Ковачевић, наш подводни археолог.

Када је дипломирао историју Дарко Ковачевић није желео да чека да посао дође код њега. Пре четири године на Тасос је дошао као туристички водич. У слободно време желео је да што боље савлада и роњење, баш као што је овладао параглајдингом у Србији, али не ради забаве.

„Параглајдинг и роњење су комплексне дисциплине, које у себи обједињују доста различитих научних дисциплина као што су метеорологија, хипербарична медицина, физиологија“, каже подводни археолог мр Дарко Ковачевић.

Његов инструктор био је Василис Василиадис, који поносно носи мајицу 63. падобранског батаљона, јер је током војне каријере, као специјалац, имао прилику да обучава и српске падобранце.

„Постао је и добар ронилачки инструктор, тако да смо ми срећни што смо му помогли да промени живот, надам се“, истакао је Василиадис који предводи и инструкторе „Vasiliadis Diving Club"-а са Тасоса.

Занимљиво је да је Дарку свет подводне археологије открио Антон Кожељ, који је био међу првим истраживачима Тасоса роњењем. И данас рони на том грчком острву где живи већ 45 година.

 

„Подводна истраживања и роњење, то мора да се ради константно, не сме да се прекида. Јер када се прекида, онда и ваш организам више није оно што је био пре“, нагласио је Кожељ, један од стручњака Француске школе археологије из Атине.

Међутим, подводна археологија и роњење нису јефтини, али за туристе које интересује историја постоји решење. Археолошки музеј у Лименасу открива богату историју острва Тасос, чија је и садашњост занимљива не само због плажа, већ првенствено људи. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво